Het Mgr. Frencken College uit Oosterhout kwam als één van de winnaars van de voorronde uit de bus
Het Mgr. Frencken College uit Oosterhout kwam als één van de winnaars van de voorronde uit de bus (Foto: )

Frencken College naar debatfinale NK

Samen met negen andere scholen heeft het Mgr. Frencken College zich tijdens de eerste voorronde geplaatst voor de finale van het NK Debatteren voor Scholieren op 18 januari 2020. Dit gebeurde op 15 november, nadat het Frencken eerder op woensdag 13 november de finale won in het Lions Scholierendebat in Oosterhout.

OOSTERHOUT - Meer dan 100 Nederlandse middelbare scholen nemen dit jaar deel aan de drie voorrondes van de 22e editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren (havo/vwo). Scholen uit heel Nederland reisden op 15 november naar Gorinchem voor de eerste voorronde. De leerlingen gingen tijdens deze voorrondes de verbale strijd met elkaar aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema's, waaronder religie en de Nederlandse samenleving, gender en wereldleiders én kinderen en social media. Het Mgr. Frencken College uit Oosterhout kwam als één van de winnaars van deze voorronde uit de bus.

Samen met ruim 30 andere finalisten zal het Frencken op zaterdag 18 januari 2020 op de Radboud Universiteit in Nijmegen strijden om de titel Nederlands Kampioen. Ook worden er dan prijzen uitgedeeld voor beste individuele spreker en beste nieuwkomer op het toernooi.

De stellingen die centraal stonden tijdens de eerste voorronde waren:

· Nationale feestdagen mogen geen religieuze grondslag meer hebben.

· Wereldwijd moet na elke verkiezing de regeringsleider een ander geslacht hebben dan de voorganger.

· Kinderen mogen pas vanaf hun 12e te zien zijn op social media.


Het Frencken College toonde zich woensdag 13 november al een meester in het debatteren, toen maar liefst vier teams van deze school in de halve finale belandden van het Lions Scholierendebat. Het beste team mocht door naar de voorronde afgelopen vrijdag 15 november en dit team werd vierde.

Meer berichten